η ιστορία της πόλης μας

Το Αργοστόλι είναι μια πόλη ηλικίας 450 ετών περίπου. Ιδρύθηκε γύρω στα 1555, ατην αρχή ως επίνειο και το 1757 γίνεται πρωτεύουσα του νησιού… “…με  κριτήρια αρχαιότητας είναι μια πόλη νέα…” γράφει ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος, πολυαγαπημένος όλων των Κεφαλονιτών στο “Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (το αργοστόλι αγωνίζεται), Αργοστόλι, 1981….και συνεχίζει ο ίδιος παρακάτω…”Το Αργοστόλι….βλάστησε την εποχή της Φεουδαρχίας, ακριβώς για να την εξυπηρετήσει, αναπτύχθηκε όταν οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης, σαν τα πρώιμα χελιδόνια φέρανε την άνοιξη και ανδρώθηκε όταν η αστική τάξη πήρε τη θέση που κατείχαν τα οικόσημα και οι τιτλούχοι…”

Σε επίπεδο οικονομίας το Αργοστόλι και γενικότερα η Κεφαλονιά, μοιραία βρέθηκαν σε περιφερειακή θέση, οι  παραγωγικές υποδομές του νησιού δεν εξελίχτηκαν και η τοπική οικονομία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πίεση από τον διεθνή, αλλά και στερεοελλαδίτικο ανταγωνισμό. Δειλά-δειλά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με την οικοδόμηση κατοικίας και τουριστικών υποδομών άρχισε να φυσάει ένα ελαδρύ αεράκι στα πανιά της ντόπιας οικονομίας. Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και σε αυτές που ακολούθησαν η οικοδομή απέκτησε εντονότερη δυναμική και μαζί με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια  έγιναν οι αιχμές του δόρατος της ντόπιας οικονομίας. Κάπως έτσι η τοπική οικονομία απέκτησε τη σημερινή της μορφή όπως την ξέρουμε.

Αυτή σε πολύ γενικές γραμμές είναι η οικονομική ιστορία της πόλης και του νησιού μας. Αρκετά όμως σας κουράσαμε….Σας αφήνουμε να περιπλανηθείτε στην τοπική αγορά και να κάνετε τα ψώνια σας από τα καταστήματα μας

η ομάδα του argostoli.net