Μια … χορταστική παρουσίαση μονοπατητικών διαδρομών στον Δήμο Αργοστολίου, είχαμε την Δευτέρα το απόγευμα στην ειδική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου των Μονοπατιών!

Την παρουσίαση έγινε από το διακεκριμένο σε αυτού του είδους δραστηριότητες “Path Of Greece”, και την έκαναν οι Φοίβος Τσαραβόπουλος και Κωνσταντίνος Καραντζούλης.

Την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη άνοιξαν ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Νίκος Κουρκουμέλης και ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Tμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης Σταύρος Κορκός – Κουρής και ακολούθως ξεκίνησε η… χορταστική παρουσίαση του δικτύου μονοπατιών.

Πρόκειται για ένα δίκτυο 12 μονοπατιών ανά την επικράτεια του Δήμου Αργοστολίου και άλλα 3 αποκλειστικά πάνω στον Αίνο.

Συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων!

Χορταστικές δηλαδή οι διαδρομές και οι … εικόνες και τα συναισθήματα που θα εισπράξει κάποιος που θα επιχειρήσεις να τα … εξερευνήσει!

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια πιο ισορροπημένη μελέτη για τα μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές είναι παλιά μονοπάτια που δεν βρίσκονται πλέον σε χρήση. Η λογική είναι να αναβιώσουμε αυτά τα μονοπάτια. ” ήταν τα λόγια και των δύο παρουσιαστών

Χάρτης κάλυψης Δήμου Αργοστολίου από πεζοπορικές διαδρομές

πηγή : https://www.inkefalonia.gr/perissotera/tourismos/92001-monopatia

συνέντευξη τύπου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ 

Η Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα είναι ακόμα ένα από τα στολίδια που η φύση έχει δημιουργήσει στην Κεφαλονιά. Ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός, ακριβώς στο σημείο της ακτής που ενώνεται με τη θάλασσα. Τα Σπαρτιά και η παραλία τους έχουν την τύχη να φιλοξενούν τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα, αυτό το γεωλογικό σχηματισμό, που συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών.

Βρίσκεται στη νότια ακτή της Κεφαλονιάς, στη Λειβαθώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα «έργο τέχνης», σμιλεμένο από τη φύση, το μεγαλύτερο καλλιτέχνη! Καθώς το νερό της θάλασσας εισχωρεί στην ξηρά, με έναν πολύ περίτεχνο τρόπο, η Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα το αγκαλιάζει σαν σήραγγα, ανοίγοντας το δρόμο προς το πέλαγο.

Οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φροντίσει το περιβάλλον, έτσι ο χώρος γύρω από τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα είναι επισκέψιμος και προσβάσιμος από όλους, με ένα μικρό γεφυράκι να προσφέρει και ασφάλεια, αλλά και τη δυνατότητα καλύτερης παρατήρησης προς αυτό το αξιοθέατο της φύσης της Κεφαλονιάς.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τα Τρωιανάτα είναι χωριό του Αργοστολίου και βρίσκονται 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς. Έχουν περίπου 100 μόνιμους κατοίκους και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 311 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι οικισμοί Δεμουτσανάτα και Μιτακάτα γειτνιάζουν με τα Τρωιανάτα και ουσιαστικά εντάσσονται στο μεγαλύτερο χωριό.

Τα Τρωιανάτα είμαι αμφιθεατρικά χτισμένα μέσα στο πράσινο και τα κυπαρίσσια. Κατακόκκινες κεραμειδωτές στέγες και άσπρα σπιτάκια ξεπροβάλουν μέσα από τη φύση. Πανέμορφες εκκλησίες, όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Παναγία τ’ Αντιμύρι, η Στεφάνα, όπως λέγεται στην Κεφαλονιά η Παναγία που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Στα Τρωιανάτα, στην Αγία Παρασκευή στο Ξεριζωμένο όπως λέγεται, γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο η «Γιορτή της Μουσταλευριάς». Ντόπιοι και πλήθος επισκεπτών από όλη την Κεφαλονιά, μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, στήνουν λινούς και γιορτάζουν το σταφύλι και το κρασί, την κινητήριο δύναμη της περιοχής. Τα παιδιά από τα Τρωιανάτα πατούν τα σταφύλια, κάνουν μούστο και φτιάχνουν πεντανόστιμες μουσταλευριές, που λέγονται και μουστόπιτες, για να κεράσουν τον κόσμο. Ακολουθεί πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και κεφαλονίτικο μπάλο ως το πρωί!

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΙΣΟ
φωτογραφίες






ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://www.pathsofgreece.gr/portfolio-items/footpaths-of-erissos/
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ



ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: “Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Αριά”. Πρόκειται για μονοπάτι, που ξεκινά και καταλήγει κι αυτό στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου. H διαδρομή διασχίζει κάθετα τον πηρύνα του Δρυμού και είναι συνολικού μήκους 2.065 m. Ο πεζοπόρος θα χρειαστεί περίπου 1 ½ ώρα για να μεταβεί στο ύψωμα της Αριάς με υψόμετρο 850 m και να επιστρέψει πίσω στο Περιβαλλοντικό Κέντρο. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μέτριος και οι κλίσεις του κατηφορικές έως 30%. Η διαδρομή διασχίζει τμήμα του δάσους της Κεφαλληνιακής Ελάτης, ενώ ο πεζοπόρος θα θαυμάσει καταπληκτική θέα προς το Κόλπο του Λουρδά, τις γύρω περιοχές και τη Ζάκυνθο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: “Διγαλέτο – Μέγας Σωρός” Πρόκειται για μονοπάτι, που ξεκινά από τις πρόποδες του Αίνου προς την μεριά του οικισμού Πυργί και καταλήγει στην κορυφή Μέγα Σωρός του Αίνου. H διαδρομή διασχίζει, όπως και η προηγούμενη, κάθετα τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και είναι συνολικού μήκους 6.595 m. Ο πεζοπόρος θα χρειαστεί περίπου 2 ½ ώρες για να φθάσει στην κορυφή του Αίνου. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μέτριος και οι κλίσεις του ανηφορικές. Η διαδρομή διασχίζει τμήμα του δάσους της Κεφαλληνιακής Ελάτης ενώ περιλαμβάνει και τμήμα  του δασικού δρόμου της Μελανίτσας με δύο διαμορφωμένους χώρους αναψυχής τον «Καρβουνόλακκο» και τα «Πηγάδια». Ο πεζοπόρος θα θαυμάσει την θέα προς το οικισμό Πυργί και τα γύρω βουνά την Κόκκινη Ράχη και το Αυγό. Φθάνοντας στην κορυφή, όλο τον Ιόνιο και τα γύρω νησιά απλώνονται εμπρός από τα μάτια του, όπως η Ιθάκη, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος και τα ξερονήσια Άτοκος και Εχινάδες νήσοι και φυσικά η Αιτωλοακαρνανία με τα υψηλά όρη της.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ: “Επάνω Έζα – Μελίσσι” Πρόκειται για μονοπάτι, που ξεκινά από την Κεντρική είδοσο του Εθνικού Δρυμού Αίνου και ακολουθεί Βορειοανατολική πορεία, ενώ καταλήγει στο δασικό δρόμο της Ρίζας, όπου ο επισκέπτης με πεζοπορία λίγων χιλιομέτρων μπορεί να επιστρέψει ξανά στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού. H διαδρομή είναι συνολικού μήκους 2.596 m. Ο πεζοπόρος θα χρειαστεί περίπου 1 ½ ώρα για να φθάσει στο δασικό δρόμο στην Ρίζα. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μικρός και οι κλίσεις του ήπιες και κατηφορικές. Η διαδρομή διασχίζει τμήμα του δάσους της Κεφαλληνιακής Ελάτης ενώ δεν περιλαμβάνει χώρους αναψυχής. Ο πεζοπόρος έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την δομή του ελατοδάσους και να αφουγκραστεί τα κελαηδίσματα των μικρών πουλιών, όπως του σπίνου και της Ελατοπαπαδίτσας. Το μονοπάτι προσφέρει πλήρη σκίαση σε όλο το μήκος του.

Από το χωριό Κουλουράτα της επαρχίας Σάμης, ως την πόλη της Σάμης η διαδρομή έχει μήκος 11 χλμ και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σε αγροτικό δρόμο. Θα θαυμάσετε τον ορεινό όγκο της Κεφαλονιάς, θα περάσετε από τα παλιά Μουζακάτα που κάηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και από τα παλιά Γριζάτα και Ζερβάτα, που γκρεμίστηκαν από τους σεισμούς του 1953. Από το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Φανέντων στο τέλος της διαδρομής, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ευρήματα που ανάγονται στην μυκηναϊκή εποχή, θα θαυμάσετε την θέα από ψηλά: μπροστά σας ο κόλπος της Σάμης, η Αγία Ευθυμία και η Ιθάκη.


Αρχαία Κράνη, λόφοι Καστέλι και Πεζούλες. Ραντεβού με την ιστορία σε ένα υπέροχο μονοπάτι σε

η δική μας , του argostoli.net, συνεισφορά στην όλη προσπάθεια είναι απλή και είναι η εξής: με ένα ποδήλατο και μια κάμερα θα καταγράψουμε τα μονοπάτια που έχουμε διαβεί πολλές φορές και θα ανεβάσουμε τα δεδομένα σε χάρτες σαν πρόταση στους επισκέπτες των νησιών μας να διαβούν αυτά τα μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια.

μας χρειάστηκε

  • ένα ποδήλατο

  • καλή διάθεση

  • μια ψηφιακή κάμερα

εδώ

η ψηφιακή κάμερα που χρησιμοποιήσαμε

και εδώ τα αποτελέσματα

καταγράψαμε τις ακόλουθες διαδρομές

Αργοστόλι

  • διαδρομή Κούταβος

  • Κούταβος-στάδιο Αργοστολίου και μέσα από την αγορά

  • παραλιακή Αργοστόλι-Μαιστράτο

  • Μαϊστράτο-Φανάρι Αγίων Θεοδώρων και καταβόθρες , μέσα από τα πεύκα

  • Φανάρι Αγίων Θεοδώρων-γύρος Λάσσης

  • Γύρος Λάσσης-μακρύς γυαλός-πλατύς γυαλός

  • πλατύς γυαλός-σπήλαιο Αγίου Γερασίμου και μέσα από το χωριό Σπήλια επιστροφή στο Αργοστόλι

μέσα στην πόλη του Αργοστολίου

  • περιπλάνηση στις απανόστρατες 

  • απανόστρατες-οδός Ιωάννου Τσιγάντε και μνημείο ιταλών (μεραρχία Aqui)

  • Άγιος Θανάσης και διαδρομές μέσα από δάσος

  • μνημείο ιταλών (μεραρχία Aqui) -Λάσση

  • Ριζοσπαστών -μνημείο Ιταλών

  • Ιωάννη Τσιγάντε-Μαλάκη -κήπος Νάπιερ

  • κήπος Νάπιερ -κεντρική πλατεία Αργοστολίου (πλατεία Βαλλιάνου)

το χωριό μας, τα Μουσάτα

  • χωριό Μουσάτα-παραλία τραπεζάκι

  • Τραπεζάκι-Μινετάτα

  • Μινετάτα-Βλαχάτα-Λουρδάς (από χωριό μέχρι παραλία)

  • χωριό Μουσάτα -φαγιάς

  • Φαγιάς-χωριό Βλαχάτα

  • Μουσάτα-οικοσμός Καρούζα και μέσα από τη φύση στο χωριό  Καραβάδος

  • από Καραβάδο μέσα από χωριό Δοριζάτα σε Κεραμιές, το χωρίο  με το Βαλλιάνειο  γυμνάσιο και Λύκειο στο οποίο φοίτησαν γενιές και γενιές Λειβαθηνών 

  • Από Κεραμειές σε Μεταξάτα-Λακύθρα και συνέχεια στην πρωτεύουσα Αργοστόλι