Η Δημόσια Πετρίτσειος Βιβλιοθήκη «ο Δαμωδός», βρίσκεται στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Περισσότεροι από 1400 τόμοι παλαιών βιβλίων, γεμίζουν τα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης του Ληξουρίου. Φιλοξενεί ακόμη συλλογές από άμφια και σπάνια βιβλία.

Ονομάζεται «Δαμωδός» προς τιμήν του Κεφαλονίτη φιλόσοφου και θεολόγου του 18ου αιώνα Βικέντιου Δαμωδού. Η Δημόσια Πετρίτσειος Βιβλιοθήκη «Ο Δαμωδός» ιδρύθηκε με δωρεά του Ληξουριώτη γιατρού Στάμου Πετρίτση. Ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου, υπηρέτησε, εκτός από την Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο, την Πάτρα και στην αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα. Ήταν από τους πρωτοπόρους του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.

Η Δημόσια Πετρίτσειος Βιβλιοθήκη «Ο Δαμωδός» είναι δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τους τόμους που την αποτελούν είτε για μελέτη στα αναγνωστήριά της, εφόσον πρόκειται για ιδιαίτερης αξίας έργα, είτε για να τους δανειστεί στο σπίτι του. Είναι η μία από τις δύο δημόσιες βιβλιοθήκες του Ληξουρίου, μαζί με την Ιακωβάτειο. Η Κεφαλονιά έχει πλούσια παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα, που δικαιολογεί την ύπαρξη τόσο σπουδαίων βιβλιοθηκών σε τόσο μικρό μέρος. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους σατιρικούς ποιητές κατάγονται από εδώ: ο Ανδρέας Λασκαράτος μάλιστα, είναι Ληξουριώτης.