Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.

Οι ελιές συλλέγονται με τα χέρια ή με τίναγμα του δένδρου με ραβδισμό ή με μηχανήματα. Μετά τη συλλογή ο καρπός μεταφέρεται το συντομότερο στο ελαιοτριβείο (ή αλλιώς ελαιουργείο, κοινώς λιοτρίβι, “λουτριβιό” ή φάμπρικα) ώστε να αποφευχθεί η ζύμωση και η ανάπτυξη μούχλας που υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου. Στα ελαιουργεία η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, τον διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών. Οι ελιές, που έχουν τοποθετηθεί σε τελάρα ή σάκκους, μεταφέρονται με αναβατόρια σε μια μεγάλη λεκάνη η οποία βρίσκεται σε ένα ύψωμα του ελαιουργείου. Από εκεί πέφτουν με χοανοειδείς αγωγούς σε θραυστήρες ή μυλόλιθους. Ακολουθεί η μάλαξη του πολτού της ελιάς, με ανάδευση επί μισή ή μία ώρα σε συσκευές που λέγονται “μαλακτήρες”. Εκεί μπορεί να γίνεται και θέρμανση της ελαιόμαζας για να βελτιωθεί η απόδοση σε λάδι. Για καλής ποιότητας ελαιόλαδο η μάλαξη γίνεται “εν ψυχρώ”, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά τη μάλαξη, στα παραδοσιακά πιεστήρια (που πλέον είναι ελάχιστα στην Ελλάδα), με τη βοήθεια ισχυρών υδραυλικών πιεστηρίων, εξάγονται τα υγρά της ελιάς, που είναι μείγμα ελαιολάδου με υδαρή συστατικά του καρπού. Στα σύγχρονα ελαιοτριβεία ο διαχωρισμός των υγρών από τα στερεά γίνεται με φυγοκέντρηση σε συσκευές που ονομάζονται “ντεκάντερ”. Το στερεό υποπροϊόν που μένει ονομάζεται “πυρήνας”. Τα υγρά που λαμβάνονται από το ντεκάντερ (βασικά μείγμα νερού και λαδιού) οδηγούνται σε έναν ή περισσότερους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες όπου το λάδι διαχωρίζεται από το υδαρές τμήμα λόγω διαφοράς στην πυκνότητα. Τα υδαρή συστατικά που αποβάλλονται ονομάζονται κοινώς “κατσίγαρος” και είναι σκούρου καφέ χρώματος και χαρακτηριστικής οσμής.

πηγή wikipedia

 Το λάδι από ανέκαθεν ήταν σημαντικό προϊόν των νησιών μας.    Από τα Ομηρικά έπη, ήδη, καταγράφεται η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού στην Ιθάκη. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του νησιού το λάδι κατέχει περίοπτη θέση στην τοπική οικονομία και στη διατροφή του Κεφαλονίτη
  Το Κεφαλονίτικο ελαιόλαδο ξεχωρίζει για την φρουτώδη γεύση του και την ελαφρά πικρίλα που αφήνει στο στόμα. Αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι, Υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία που αναλαμβάνουν την έκθλιψη του ελαιόκαρπου και την εξαγωγή των χυμών του (ελαιόλαδο) και 2 τυποποιητήρια που αναλαμβάνουν υπεύθυνα την εμφιάλωση και τη διατήρηση του σε άριστες συνθήκες για να έρθει στο τραπέζι μας όπως πρέπει διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του και τη φρουτώδη γεύση του.

ελαιοτριβεία περιοχής Κεφαλονιάς
ελαιοτριβείοπεριοχή Κεφαλονιάς
κορφολιά Καραβόμυλος Κεφαλονιάς
ελαιοτριβείο Άγγελου Λιναρδάτου Αγία Θέκλη, Παλικής Κεφαλονιάς
Ελαιοτριβείο Μανετάκη-Πετράκης Καραβάδος Κεφαλονιάς
Ελαιουργική ΚεφαλονιάςΣπαρτια Λειβαθούς Κεφαλονιάς
 Forest Farms olive oilΠεσσάδα Κεφαλονιάς
ionian products ΒΙ.ΠΕ Αργοστολίου
Λιόχαρις Λουρδάτα Λειβαθούς
Πανοχώρι Επανοχώριο Ομαλών Κεφαλονιάς
Αθείον Κοκολάτα Σάμης Κεφαλονιάς
farm out, Σταύρος Παποράκης
δείτε και εδώ
Κουρκουμελάτα, Λειβαθώ
κτήμα ΣαμόλιΠαλική Κεφαλονιάς
οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας