μάντολα

Η ονομασία της προέρχεται από την ιταλική λέξη  ”mandorla” που σημαίνει αμύγδαλο. Τα παλαιότερα χρόνια η Κεφαλονιά ήταν γεμάτη από αμυγδαλιές. Οι αρχόντισσες του νησιού καβούρδιζαν αμύγδαλα, τα πασπάλιζαν με ζάχαρη- είδος πολυτελείας την εποχή εκείνη-  τα έψηναν σε μπακιρένια σκεύη και τράταραν με αυτές τους καλεσμένους τους.

Έτσι και ο Σέσουλας με μόνα εργαλεία του μια χάλκινη κατσαρόλα, μια ξύλινη κουτάλα, λίγη ζάχαρη, μια χούφτα αμύγδαλα και μερικά κάρβουνα οπλίστηκε με θέληση και πείσμα και επιχείρησε να φτιάξει την πρώτη του φουρνιά μάντολες λίγο μετά τον πόλεμο….και τα κατάφερε!

Από τότε, και ας έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί ακόμα το ίδιο παραδοσιακό καζάνι που είχε πρωτοκατασκευάσει για την παρασκευή της καλύτερης μάντολας της Κεφαλονιάς! 

Σήμερα εκτός από τις παραδοσιακές κόκκινες μάντολες ο Σέσουλας παράγει και μάντολες με μέλι για διπλή, υγιεινή απόλαυση!!!

παστοκύδωνο

Ένα άλλο γλύκισμα της εποχής εκείνης ,του οποίου τη συνταγή κράτησαν αναλλοίωτη, είναι το παστοκύδωνο.

Ψήμενα κυδώνια αναμεμιγμένα μόνο με μέλι ,αμύγδαλα και λίγη ζάχαρη κομμένα σε κομμάτια είναι το τέλειο γλύκισμα για να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Σερβίρεται είτε μόνο του είτε κομμένο σε λεπτές λωρίδες με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο.

μαντολάτο

Το μαντολάτο κατά την Ενετοκρατία ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Έχει ιταλική ονομασία από τη λέξη ”mandorlato” που σημαίνει γεμάτο αμύγδαλα και υπάρχει πλέον και σε πολλές παραλλαγές όπως το αγαπημένο μας χαλβαδομαντολάκι.Το μαντολάτο αποτελείται από  μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Παστέλι

Το παστέλι, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα μια και γίνεται αναφορά σε αυτό από τον Ηρόδοτο, είναι γνωστό σε όλους για τις ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό μας.Φτιαγμένο μόνο με θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και αμύγδαλα, στοιχεία πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Ε αποτελεί υπερτροφή μια και είναι ότι πιο ελληνικό αλλά  και ότι πιο τονωτικό και υγιεινό μπορεί να γευτεί κανείς.

πληροφορίες και παραγωγή προϊόντων : https://sesoulas-kefalonia.gr/el/

 

Κεφαλλονίτικη μάντολα

Οταν το φρέσκο αμύγδαλο παντρεύεται με τη ζάχαρη και το κόκκινο χρώμα από φύκη θαλάσσης σε μπακιρένιο καζάνι γεννιέται η Κεφαλλονίτικη μάντολα!

 

μάντολα μελιού!

Το φρέσκο αμύγδαλο δουλεύεται στο καζάνι με καραμέλα, ζάχαρη, βούτυρο, λεμόνι και ντόπιο μέλι για να δώσει την αξεπέραστου γεύσης μάντολα μελιού!Τραγανή και γλυκιά όσο χρειάζεται, η μάντολα μελιού λιώνει για εσάς και σας αφήνει την αξεπέραστη γεύση του θυμαρίσιου μελιού μόλις τη δοκιμάσετε.

 

Παστοκύδωνο ή κουφέτο

Κάθε χρόνο ο ζαχαροπλάστης διαλέγει τα πιο εκλεκτά κυδώνια από το νησί μας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Παλλικής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παραγωγής του κομφέτου ή αλλιώς του παστοκύδωνου.

 

παστέλι

Μέλι , ζάχαρη, αμύγδαλα , σουσάμι και μπαχαρικά στωικά αναδεύονται στο καζάνι μας μέχρις ότου δέσουν αρμονικά και μας δώσουν το γνωστό παστέλι.

Μαλακό αλλά και τραγανό, ένα θρεπτικό γλυκό με αξεπέραστη γεύση.

 

πηγή-παραγωγή: Βοσκοπούλα, Κεφαλονιά

παραγωγοί τοπικών γλυκών στην Κεφαλονιά

Ο Σέσουλας, οδός Σωτήρος στο Αργοστόλι 

Βοσκοπούλα, Λιθόστρωτο, Αργοστόλι